tiistai 26. toukokuuta 2015

Fall Out Boy - Save Rock and Roll

Minä tein kulttuurilähtöisen asusteeni Fall Out Boyn Save Rock and Roll -levyn (2013) pohjalta.

Fall Out Boy on yhdysvaltalainen pop/punk/rock-yhtye, jonka jäsenet ovat Andy Hurley, Patrick Stump, Joe Trohman ja Pete Wentz. Save Rock and Roll on bändin viides studioalbumi. Fall Out Boy on hyvin rakas minulle. Ensimmäisenä kiinnitin huomiota yhtyeen hauskoihin ja tapahtumarikkaisiin musiikkivideoihin, ja FOB oli ensimmäinen musiikillinen fanituskohteeni.

Hajoamisen ja yhteenpaluun jälkeen syntyi levy Save Rock and Roll, joka ei ensin innostanut minua vuosien jälkeen. Uudet musiikkivideot vetivät minut kuitenkin uudestaan musiikin äärelle, sillä tällä kertaa levyn jokaiselle kappaleelle oli kuvattu oma video! Isompi innostus syntyi koulujen alettua, kun radiosta kuului välillä FOB:n uusia kappaleita, jotka olivat tosi hyviä. Jossain talven aikana tuli kyseinen levy hankittuakin, ja hetkisen jälkeen kehotettiinkin keksimään kulttuurilähtöiselle asusteelle lähtökohta. Tässä sitä nyt ollaan! Itse tykkään Save Rock and Rollin kapinallisuus. Levy on tosi voimakas, aggressiivinen ja asenteikas.

Itse etsin inspiraatiota kulttuurilähtöiseen tuotteeseen juuri musiikkivideoiden kautta, ja siksi haluankin esitellä hiukan tarkemmin musiikkivideoiden tapahtumien kulkua. Ehkä haaskasin tähän aikaa tehtävänannollisesti, mutta minua itseäni kiinnosti lyhentää musiikkivideoiden päätapahtumat. Suosittelen katsomaan myös videoversion.

Part 1 of 11 - The Phoenix:

FOB:n Andy, Pete, Patrick ja Joe saavat käsiinsä salkun, jonka sisältöä heidän täytyy varjella. Tässä vaiheessa katsojalle ei kuitenkaan paljasteta, mitä salkussa on ja mikä sen merkitys on. Patrick ottaa laukun huostaansa, mutta pahat naiset nappaavat hänet ja vievät kidutettavaksi. Petelle lähetetään Patrickin käsi, ja hän lähettää haukan varoittamaan muita bändin jäseniä. Tästä huolimatta myös Andy ja Joe kaapataan. Videon lopussa myös Pete joutuu sieppauksen uhriksi saman naisen toimesta, jonka kanssa hän köllötteli aiemmin sängyllä.

Part 2 of 11 - Young Volcanoes

Pete, Patrick, Joe ja Andy tuodaan saman pöydän ääreen. Äskeiset kaappaustoimenpiteet unohdetaan hetkeksi, ja porukalla näyttää olevan ihan kohtalaisen mukavaa toistensa seurassa: naiset syöttävät herkkuja vierailleen, huutavat laulun mukana ja tanssahtelevat biisin tahtiin. Juhlat ovat kuitenkin nopeasti ohi.

Part 3 of 11 - Alone Together

Salkku takavarikoidaan ja viedään ratatat-autoon, ja Fall Out Boyn jäsenet on erotettu toisistaan. Heidät on köytetty tuoleihin, ja he olevat kiusanteon kohteina. Esimerkiksi Joea ilkeät lapset heittelevät ruoalla. Pete onnistuu pakenemaan, ja hän löytää vangitun Big Seanin, jonka vapauttaa. Pete saadaan kiinni uudestaan, ja paholaisvoimat iskevät Patrickiin aivan kappaleen lopussa.

Part 4 of 11 - My Songs Know What You Did In The Dark (Light Em Up)

Random ukkeli sytyttää kokon, ja naiset viskovat sinne soittimia ja Fall Out Boy -tavaraa. Traagista.

Part 5 of 11 - The Mighty Fall feat. Big Sean

Fall Out Boy pelastautuu palavasta autosta, mutta uusia ongelmia on edessä uhkaavien lasten ilmestyttyä paikalle. Jäsenet ovat pian taas erillään, kun lapset lähtevät jahtaamaan heitä. Ihan veri lennähteli, kun lapset hakkasivat FOB:eja kaikenlaisilla pyörän tangoilla sun muilla. Patrickin pahisvoimat heräävät lapsen soittamasta musiikista. Big Sean tulee kuitenkin pelastamaan tilanteen pysäyttämällä musiikin, mutta hän joutuu jälleen pahisnaisten hyökkäyksen kohteeksi.

Part 6 of 11 - Just One Yesterday feat. Foxes

Aamu valkenee, ja bändiläiset lähtevät harhailemaan metsiä. Punainen käärme luikerteli jokaisen luo tuomaan kauhun hetkiä ja muistoja eilisestä. FOB:t olivat tietenkin niin pelottavan näköisiä, ettei kukaan uskaltanut heitä auttaa, kunnes Foxes löysi Patrickin ja muut. Niin he ajelivat sairaalalle. Patrick kuitenkin sekosi jälleen.

Part 7 of 11 - Where Did The Party Go

Patrick lähtee jahtaamaan Peteä, Joea ja Andya tappamisen halu silmissään. Kolmikko juoksee tyhjään sairaalaan piiloutuakseen. Patrick seuraa ystäviään, ja hän havaitsee ympärillään zombi-olentoja ja juhlat. Yllättäen Patrick löytää Joen ja hyökkää tämän kimppuun. Pete ja Andy ehtivät paikalle liian myöhään, sillä Joe makaa jo elottomana. Paholaisen katse hälvenee Patrickin silmistä, ja hän tajuaa mitä on tehnyt.

Part 8 of 11 - Death Valley

Joe kuolee ja päätyy helvettiin. Pete ja Andy ovat poliisin kuulusteltavina, ja he saavat yhteydenoton poliisilta, joka on tutkivinaan pahisnaisten tapausta. Poliisi antaa kaksikolle taustatietoja ja aseita. Patrick puolestaan joutuu putkaan, josta ilkeät ämmät tulevat hänet hakemaan.

Part 9 of 11 - Rat A Tat feat. Courtney Love

Patrick tuodaan naisten "päämajaan", jossa johtaja Courtney Love pitää kovaa kuria alamaisilleen. Andy ja Pete tulevat pelastamaan ystäväänsä. He saavat salkun itselleen, mutta taistelun keskellä Andy menehtyy.

10 of 11 - Miss Missing You

Patrick on - yllätys, yllätys - taas seonnut, ja hän jahtaa Peteä yrittäen saada tältä salkun. Takaa-ajo jatkuu ja päätyy lopulta veriseen taisteluun, jossa FOB:n viimeisetkin jäsenet tappavat toisensa. Pahisnaiset tulevat hakemaan salkun itselleen.

11 of 11 - Save Rock And Roll feat. Elton John

Salkku päätyy naisten käsiin. Fall Out Boyn jäsenet tapaavat taivaassa, ja he ovat jälleen ystäviä. Elton John tuo bändille ritarillisesti soittimet, minkä seurauksena miehet alkavat onnellisina soittaa. Viittasankarit avaavat salkun, ja yllättäen pahuus katoaa naisten sieluista. He tulevat kuuntelemaan FOB:n musiikkia, ja kaikilla on hauskaa. Yllättäen kuitenkin lintu-ukkeli saapuu ja nokkii ihmisiä kuoliaaksi. Veri roiskuu. Fall Out Boyn voima kuitenkin tappaa linnun.

---

Kiteyttäisin koko tarinan lauseeseen "We're gonna die", joka on myös Death Valleyn sanoituksista. Siksi halusin kirjoittaa kyseisen toteamuksen paitaani. Videot ovat täynnä verenroiskintaa, mistä innostuin tuhrimaan oman tuotteenikin verellä. Visuaalisesti paitani suunnitelma muistuttaa eniten kappaleen Save Rock and Roll videota. Nappasin paidalle pituuden pahisnaisten lyhyistä vaatteista. Koitin tuoda paitaan myös The Phoenixin kaltaista moniuloitteisuutta, jossa kovuus ja herkkyys yhdistyvät. Siksi halusin lisätä sifonkisen viitan tuomaan keveyttä ja juhlavuutta veriseen sekasotkuun.

Tosi hankalaa koittaa pukea sanoiksi jopa osittain tiedostamatonta ajatuksenkulkua!


Tässä vielä inspiraatiotaulu, jossa on napattu hienoja oivalluksia lyriikoista ja osuvia kohtia musiikkivideoista. Tällaisia tulkintoja halusin alunperin omasta paidastani tulevan ilmi.

2 kommenttia: